Gefrituurd in je blauwe jas

Het is officieel: het was onverstandig om onze aanplant van bijzondere soorten (2017) tegen vraat te beschermen met blauwe polystyrenen kokers. Bij warm weer veranderen de kokers in broeikassen en doden ze het boompje.

Het boompje op de foto is het bewijs: na eerdere vraat was het boompje meertakkig uitgegroeid en ik had de langste tak in de koker gestoken en de rest aan de buitenkant laten doorgroeien.

We hadden al gemerkt dat er een hoge sterfte was, die opvallend genoeg ook nog in het tweede en derde jaar optrad. Alle soorten hadden er last van (sequoia, amberboom, steeneik e.a.).

Doordat veel boompjes gestorven zijn, kon ik de kokers hergebruiken om losse aanplant elders te beschermen tegen vraat. Zoals het tulpenboompje op de foto. Van de lange tak in de koker waren de bladeren in augustus plotseling verdord, terwijl de overige bladeren er nog gezond vlezig bij staan.

Onze adviseur van de Bosgroep zette ons al op het spoor dat de kokers teveel warmte vasthielden. Bij de volgende aanplant gaan we de boompjes beschermen met kokers die uit gaas bestaan en dus veel meer lucht doorlaten.

 

Wat zeg jij?