Geklepeld

In plaats van het top- en takhout voor geld af te laten voeren naar een biomassa-installatie hebben we het in 2015 ter plaatse laten klepelen. Dat kost geld dat je niet terugverdient, maar voor je bodem is het veel beter.

Zo ziet de bodem eruit nadat een klepelaar op een kapvlakte alle achtergebleven tak- en tophout aan flarden heeft geslagen. Het houtige materiaal ontbindt langzaam in de loop van een decennium en vormt daarmee een dikkere, rijkere humuslaag dan er voorheen lag.

Dit is niet ons bos (foto: Anna’s Hoeve), maar wel een mooi voorbeeld van hoe de kapvlaktes er ongeveer uit zagen kort vóór het klepelen. De dikkere stammetjes (zoals hier op de voorgrond) zijn bij ons nog opgehaald en verkocht, maar al het hout met minder dan 15cm doorsnee is bij ons geklepeld.

Zo zag de grote kapvlakte (2 hectare) eruit kort na het klepelen. Inmiddels zijn er in deze bodem voren getrokken waarin boompjes zijn geplant. Daarover later meer.

Klepelen wordt gedaan door een korte kettingen aan een balk, zoals hierboven (foto: w-equipment.com), op hoge snelheid rond te laten draaien. Daarmee worden zelfs de stronken van gekapte bomen aan gort geslagen.

Opnieuw niet in ons bos, maar wel illustratief (foto uit filmpje van kvndmnt op YouTube): hoe materiaal de bosfrees in gaat en hoe het er weer uit komt (rechtsonder).

Wat zeg jij?