In Gouda, langs de A12, drie afzonderlijke Kaukasische vleugelnoten met voornamelijke rechte stammen. Ondanks ruim zijlicht.
Vleugelnoot staat erom bekend dat hij snel vaasvormig of in kandelaarvorm gaat groeien en veel zijtakken maakt. Maar dat komt mede doordat hij vooral in steden wordt aangeplant, waar hij van alle kanten licht krijgt.
Deze bomen illustreren dat de vaasvorm geen wet van meden en perzen is. Het lijkt er meer op dat hij net als de meeste boomsoorten ook een rechte stam kan vormen op het moment dat het licht vooral recht van boven komt.
Hoe zou deze soort als gelijkjarig vlaksgewijze aanplant groeien? Hoe zou hij het doen buiten zijn natuurlijke habitat (moerassen en rivieroevers)?
Het aparte van Kaukasische vleugelnoot is dat hij heel actief worteluitlopers vormt, tot meer dan tien meter van de stam af, die allemaal weer als boom kunnen uitlopen.
Zou hij dat op een drogere locatie ook doen? Een klein woudje van worteluitlopers zou als vanzelf elkaar dwingen tot rechte verticale groei.