Zoek de steenovens

We weten dat op de Biesterije tichelovens (Twents voor baksteenovens) hebben gestaan in de achttiende en negentiende eeuw. Kleine geïmproviseerde ovens vlakbij de plaatsen waar de klei uit de grond werd gehaald.

Inmiddels kun je op de website van Overijssel oude landkaarten vertonen bovenop de huidige kaart. Daardoor kun je de details, waaronder de ingetekende tichelovens, plaatsen in de huidige omgeving.

Naamloos.png

In deze kaart (Hottinger, 1787) zie je twee rode cirkels: het huidige zomerhuisje en het clubhuis van de Scouting. Daar tussen in, rondom de huidige Schietbaanweg, staan bij elkaar vier vierkantjes met schaduwen naar beneden en de aanduiding ‘tichelovens.’

De kaart is kennelijk getekend om van links te worden bekeken. Doe je dat (zie hieronder), dan zie je nog iets duidelijker dat de vierkantjes kleine bouwsels zijn met een schaduw naar rechts.

Naamloos

Links in beeld zie je al de leemkuilen in het huidige gemeentebos, die rond 2010 opnieuw zijn uitgegraven. Het gebied rondom de tichelovens oogt op de kaart nog niet uitgegraven. Dat zou erop kunnen duiden dat de leemkuilen tussen zomerhuisje en Scouting van na 1787 stammen.

 

Wat zeg jij?