De schijfgeuler

Artikel uit 2014

De Bosgroep heeft een advies opgesteld voor de komende houtoogst. Op een paar plekken willen ze kleinschalig kaalkappen en daarna natuurlijke verjonging van den en spar bevorderen met de disc trencher. De schijfgeuler dus.

tumblr_inline_nk9u57elva1qb78fr.jpg

Disc trencher / schijfgeuler in actie, bron: Bosgroepen.nl

Zo’n trencher is een speciale schijf, achter een tractor, die de humuslaag in stroken van 50cm breed opzij schuift, zodat de zandbodem aan de oppervlakte komt. Daar ontkiemen zaadjes van spar en den heel goed, terwijl de sneller groeiende concurrenten berk en vogelkers er doorgaans uitdrogen.

Zoekend naar meer kennis over effect en techniek van zo’n disc trencher kwam ik op deze prachtige toegankelijke brochure uit British Columbia (Canada).

Vreemd genoeg lijken ze er geen bezwaar in te zien om deze trenches op hellingen niet alleen in horizontale lijnen (hoogtelijnen) te trekken, maar ook verticaal (heuvelop/heuvelaf). Me dunkt dat je daarmee erosie bevordert.

Verder valt op dat voor plekken met een dunne humuslaag wordt geadviseerd om geen geulen te maken, maar losse plekken te ‘scalperen’. Zie afbeelding hieronder. Een andere bron adviseert om op deze plekken met sleepkettingen te werken, die de humuslaag op nog kleinere schaal doorbreken.

In al die situaties is het uitgangspunt dat grote openingen in een dunne humuslaag kunnen leiden tot uitdroging en erosie van de gehele humuslaag, in plaats van alleen lokaal.

tumblr_inline_nk9ucy47Pk1qb78fr

Wat zeg jij?