Aziatische kanshebbers

Aziatische boomsoorten die mogelijk een verrijking voor ons bos zouden kunnen zijn:

Kalopanax-pictus-leaves2

Kalopanax septemlobus (Castor aralia tree). (Foto: Sten Porse. Bron: Wikipedia) Waardevol hout dat in eigenschappen sterk overeenkomt met de es. En die is net bezig met uitsterven. Komt voor van Sakhalin (Rusland) en Japan tot Zuid-China, winterhard tot -40C.

Celtis sinensis (Chinese netelboom, Chinese hackberry). Korea, Japan, China. Bessendragende boom die groeit op hellingen, in Californië genaturaliseerd en niet invasief.

Chosenia arbutifolia (alleen latijnse naam) is verre familie van de wilg, groeit uit tot een rechte boom van 20-30 meter en komt voor in Sakhalin, Kamtsjatska, Korea.

Mantsjoerijse es (fraxinus mandshurica) heeft volgens de Britse Forestry Commission enige resistentie tegen de essentaksterfte die de Europese es bedreigt. Mogelijk ook tegen de Aziatische essenprachtkever die in Noord-Amerika huishoudt onder zowel Amerikaanse als Europese es. Zoals de meeste essen vereist deze soort relatief vochtige grond; hij heeft veel licht nodig en kan niet tegen late vorst in de lente.

Amoer-maackia (maackia amurensis) is een stikstofbindende boom die tot 15 meter hoog wordt. Het blad lijkt op robinia. Hij is zeer droogtebestendig en kan tegen zure bodem. Hij groeit langzaam.

Siebold’s of zomermagnolia (magnolia sieboldii) is een variant van de magnolia die is aangepast aan de late vorst in Noordoost-Azië (late bloei). Hij wordt tot 10 meter hoog.

Jezospar (picea jezoensis) is een spar voor hout- en papierproductie die groeit van Korea tot Kamtsjatska binnen 400km van de kust. Hij groeit op plaatsen met iets meer neerslag dan Nederland (1000mm per jaar, bij ons is dat eerder 750mm).

Koreaanse spar (picea koraiensis) is een spar voor houtproductie die in Noord-Korea, China en Oost-Rusland voorkomt. Wordt in Nederland gekweekt voor de bosbouw.

Pinus densiflora (Japanse rode den) is in Nederland te koop.

Pinus koraiensis (Koreaanse den) is een den voor houtproductie uit China/Korea/Rusland die grote eetbare zaden produceert (de grootste van alle dennebomen).

Prunus mume (ume, mume of Japanse abrikoos) is een prunussoort die zowel op pruim als abrikoos lijkt. Hij bereikt 15 meter hoogte.

Quercus mongolica (Mongoolse eik) is een relatief kleine maar rechtgroeiende eik die op onze breedtegraad voorkomt.

Quercus variabilis (Chinese kurkeik) zit in ons land aan de grens van zijn potentiële habitat (vermoedelijk vanwege lichtbehoefte) maar kan goed tegen droogte en incidentele kou van -20 graden.

Sorbus alnifolia (Koreaanse lijsterbes) groeit langzaam, bloeit mooi wit en wordt 10-20 meter hoog.

Syringa reticulata (Japanse boomsering) groeit in Hokkaido, Korea en naburig Rusland, wordt 12-15 meter hoog in Japan, in Europa als sierplant in gebruik.

Ulmus macrocarpa (geen Nederlandse naam) is een iepensoort uit Oost-Azië die enige resistentie tegen iepenziekte heeft. Groeit op zandduinen in Noord-China, blijft meestal klein (geen bosbouwsoort) en kan tegen extreme kou.

Wat zeg jij?