Een Gummiboom in een Arnhems park, kanshebber voor het klimaatbestendige bos?

De eucommia bij park De Hes, op de grens tussen Arnhem en Oosterbeek

Vlakbij de grens tussen Arnhem en Oosterbeek staat langs de Utrechtseweg, achter een hek aan de rivierzijde, deze gummiboom. Eucommia ulmoides. Aan de stam en het blad te zien doet hij het er goed. En even verderop staan in het struikgewas zaailingen waarvan het blad erg veel weg heeft van eucommia.

Het sap van de eucommia bevat latex, vandaar de naam gummiboom. Als enige latexboom is de eucommia goed winterhard (tot -20 graden). Volgens Den Mulder Boomteelt groeit hij op ‘iedere normale bodem.’

Boomkweker Ebben.nl zegt “Eucommia ulmoides is winterhard en doorstaat hitte, droogte, wind en luchtverontreiniging. Bovendien is de soort ongevoelig voor ziektes en plagen en hiermee een super alternatief voor iepen. De gummiboom stelt weinig eisen aan de bodem, maar staat het liefst op een zonnige locatie op vochtige maar doorlatende grond. “

Martin Tijdgat is bezig met selectiekweek van deze soort voor het Nederlandse klimaat. Dit artikel vertelt daar alles over en bestempelt de eucommia tot een kansrijke ‘klimaatboom’ omdat hij ook bij heftige droogte groen en gezond blijft.

 

Wat zeg jij?