Doodnormale mutaties

Mooi artikel van Ken Asmus, kweker van fruit- en notenbomen bij Oikos Tree Crops.

https://oikostreecrops.com/ecological-enrichment-the-integration-of-opposites/

Zijn boodschap: er komen in de natuur continu allerlei mutaties voor waardoor een boom kan ontkiemen en groeien en bloeien op plekken waar dat volgens de boekjes helemaal niet kan.

Veel van de gewassen die wij eten doen biologisch gezien hele rare dingen. Niet vanwege mutaties die mensen hebben aangebracht, maar door spontane genetische variatie waar een oplettende jager, verzamelaar of boer het voordeel van heeft ingezien.

Mais is een grasssoort die duizenden eeuwen geleden plotseling zijn zaden in de oksels van het blad liet groeien (in plaats van aan het uiteinde van de stengel, zoals iedere andere grassoort) en ze niet meer zo makkelijk losliet als ze rijp waren.

Voor een plant in het wild waren dat ongunstige eigenschappen waarmee je niet lang overleeft, maar voor mensen, die veel zaden willen kweken en op het juiste moment willen kunnen ogen, was dit een godsgeschenk.

Spontane mutaties waarmee een plantensoort iets ongewoons doet blijken helemaal niet zo bizar zeldzaam te zijn. Aan ons de eer om goed op te letten en te benutten wat de natuur ons aanbiedt.

Ken of heb jij een exemplaar van een plant die iets doet wat je op grond van de soort niet zou verwachten?

Wat zeg jij?