Kan de zwavelzwam ook beige zijn?

[Edit november 2023: het antwoord is nee. Deze zwam is een reuzenzwam (meripilus giganteus). Wel een eetbare zwam en ook nog familie van de zwavelzwam. De kleur en de tekening van verschillende exemplaren kunnen sterk uiteenlopen. Ze worden daarin beïnvloed door de hoeveelheid zonlicht en wellicht ook door de boom(resten) waar hij op groeit. De jonge exemplaren zoals op de foto zijn na bereiding smakelijk. Maar wees niet te snel zeker van je zaak!]

Deze weelderige zwam groeit op een boomstronk waarop in andere jaargetijden de heerlijke geel-oranje-rode zwavelzwam te vinden is.

Zwavelzwam, vanwege zijn textuur en onuitgesproken smaak ook wel boskip genoemd, groeit op dood hout en verzwakte bomen. Hij komt veel voor in park Zijpendaal in Arnhem, waar ik dagelijks met de hond loop.

Deze beige zwam was me al vaker opgevallen, elders in het park, omdat zijn vorm en kleurverloop zo sterk lijken op zwavelzwam. En omdat hij ook op hetzelfde type hout groeit.

Steeds vaker dacht ik: het lijkt wel alsof hij op exact dezelfde stammen en stronken groeit. En vandaag trof ik hem dan eindelijk op een stronk waarvan ik het zeker wist.

Ik begin me af te vragen of deze beige zwam een tweede verschijningsvorm van zwavelzwam is.

Niet alleen de tekening en het kleurverloop en de vorm en de locatie zijn hetzelfde; hij voelt ook hetzelfde aan; heeft dezelfde neiging om een beetje mee te buigen en dan te breken en komt even snel tevoorschijn.

Interessant is dan natuurlijk: waarom wordt de ene zwavelzwam rood-oranje en de ander beige? Misschien door het jaargetij: het is nu een vroege herfst na een lange droge warme zomer.

De oranje zwavelzwam zie ik vooral in de late lente en zomer opkomen als het heeft geregend na een langere drogere periode en intussen warm is.

Misschien ligt de kleur aan waar de zwam zich op voedt. Dat is niet heel aannemelijk, want de zwam op de foto groeit op dezelfde stronk (wel een andere kant) waar eerder dit jaar oranje zwavelzwam uit groeide.

Misschien ligt het aan medebewoners: andere schimmels die actief zijn in hetzelfde hout. Misschien wisselen ze stoffen uit, of ontneemt de andere zwam de stoffen waarmee de zwavelzwam normaliter oranjerood wordt.

[Edit 22 oktober 2022] Of misschien is het toch gewoon een ander soort zwam, die in de jeugdfase lijkt op een beige zwavelzwam. Een week later kwam ik terug bij dezelfde stronk en zagen de zwammer er zo uit:

Dat lijkt toch meer op een reuzenzwam (meripilus giganteus), een soort die in het park veel voorkomt. De reuzenzwam kan nogal veel kleuren aannemen afhankelijk van waar hij groeit; dit zou dan een grijzere variant zijn. Gelukkig is de reuzenzwam ook eetbaar en smakelijk, mits jong geplukt en goed gebakken.

Wat zeg jij?