Huckleberry

Vaccinium parvifolium, ofwel huckleberry

Deze plant maakt op Vancouver Island deel uit van de ondergroei in de meeste bossen. Het exemplaar dat ik hier fotografeerde staat in Beaver Lodge Park in Campbell River, op Vancouver Island.

De besjes zijn klein en bijna altijd rond, soms langwerpig uitlopend. Ze zijn zoet, vochtig, mild van smaak en zonder pitjes of vezels of ruwe schil.

Huckleberry is een naam die in Noord-Amerika aan meer bessen werd gegeven, maar aan deze soort is de naam blijven plakken. Feitelijk is het een neef van de Amerikaanse bosbes, wat je aan de groeivorm (struik tot 1.5m), groeiplaats (bossen en bosranden) en vorm van blad en tak ook wel kunt zien.

Net als Amerikaanse bosbes is huckleberry een waardevolle aanvulling in het Nederlandse bos, waar grote, schaduw-verdragende struiken met eetbare bessen nauwelijks inheems voorkomen (de enige uitzonderingen, krent en Amerikaanse vogelkers, zijn ook overgebracht uit Noord-Amerika).

Wat zeg jij?