Drie idiote dingen waar we mee moeten stoppen, omdat het makkelijk anders kan

1. We eten en produceren veel te veel vlees. Dat gaat ten koste van onze eigen gezondheid en van het milieu en het gaat gepaard met grootschalig dierenleed.

Als we geen vlees zouden eten en produceren, zouden we 20% minder broeikasgas uitstoten. We zouden minder vaak ziek zijn, geen resistente bacteriën kweken, geen ontbossing van de Amazone steunen. En minder stikstof en andere vervuiling uitstoten.

We zouden meer plantaardige eiwitten eten en produceren. De gewassen waar die eiwitten aan groeien verrijken onze bodem. De Brazilianen hoeven 99% van hun oerwoudsoja niet meer te verbouwen als we het aan onszelf voeren en niet aan koeien.

2. We bouwen onze huizen en kantoren nodeloos van beton, steen en staal. Dat spul kost enorm veel energie om te produceren en er komen allerlei chemische processen aan te pas die voor verdere vervuiling zorgen.

Als we bijna alles in hout zouden bouwen, zouden we nog een keer tientallen procenten minder broeikasgas produceren. Bovendien legt het hout veel CO2 voor vele decennia vast.

Terwijl we onze huizen en kantoren kunnen bouwen van geperst en gelamineerd hout. Dat is goedkoper, het hout komt uit Nederland of Duitsland of Scandinavië en het huis is sneller en veiliger gebouwd.

3. Wat is het derde schadelijke ding dat we op grote schaal doen terwijl het helemaal niet nodig is?

Wat zeg jij?