Trekt Rotterdam onze regen de zee op?

KNMI neerslagradar-archief voor maandag 15 augustus 2022

Ik volgde afgelopen zomer, net als in 2018 en 2019 en 2020, met enig angst en beven de neerslagradar van het KNMI die aangeeft waar het nu precies geregend heeft de afgelopen dag en hoeveel.

Wat opvalt is dat er ‘s zomers op de Noordzee regen valt in strakke rechte strepen, die vaak uitkomen in Rotterdam Rijnmond. Het laat zich raden wat hier gebeurt: roetdeeltjes die door de zeeschepen worden uitgestoten vormen de basis van lokale regenbuien.

Wat ik me afvraag is in hoeverre de scheepvaart hiermee de regen afvangt die anders pas boven land zou zijn gevormd, rondom pollens en andere kleine deeltjes die boven land het begin van een regenbui maken. Hoeveel regen valt er niet op land, omdat Rotterdam de wolken boven de Noordzee al leegschiet?

Wat zeg jij?