Klimop als klimaatjas

Is klimop die tegen een boom groeit schadelijk voor de boom? Ik wacht nog op een wetenschappelijk antwoord, maar het alledaagse antwoord van tuiniers en bosbouwers is: ja. De klimop concurreert met de boom voor vocht en nutriënten en bovendien geeft de klimop beschutting aan beestjes die de bast kunnen beschadigen.

Maar wat als dat niet het hele verhaal is? Wat als de klimop in tijden van droogte en hitte de beste vriend kan zijn van de boom waar hij zich omheen slingert? Ik denk dat ik zo’n geval heb aangetroffen in park Zijpendaal.

Vlakbij waar ik woon in Arnhem staat op een zuidoostelijke helling een prachtige menging van douglas en reuzenzilverspar (abies grandis). De douglas doet het gewoon reuze goed, maar de grandis niet. Dat past bij het profiel van deze bomen: grandis is meer een schaduwsoort, heeft meer vocht nodig en kan minder goed tegen hete droge zomers.

Een ruime maand geleden viel het me op dat één van de reuzenzilversparren die het nog wel goed doen, op de eerste vier meter van zijn schors is bedekt met klimop. En daarboven met zijn eigen takken. Hij doet het goed ondanks zijn positie langs de rand, in de volle zon. Aan de top is hij mager, maar bij een boom van deze lengte zie ik dat niet per se als een slecht teken.

Van beuken weten we dat ze slecht tegen zon op de stam kunnen. De schors gaat daar heel dramatisch van bobbelen en breken en afbladderen. De hitte verstoort de circulatie van water en sap achter de schors. De boom kan daar gemakkelijk aan overlijden. Bij naaldbomen werkt het iets anders. Die verliezen op zeker punt hun naalden. Dan zijn ze dood, klaar.

Abies grandis heeft een dikkere schors dan beuk, maar is onder de naaldbomen toch nog een dunhuid. Het is de enige die tot op hoge leeftijd een gladde schors heeft. Pas na veertig of vijftig jaar begin je op de onderste stukken van de stam de ruwe schors te zien die andere naaldbomen al veel eerder krijgen.

Zou het kunnen dat je de abies grandis deels kunt beschermen tegen uitdroging door hem te laten begroeien door klimop?

Wat zeg jij?