De 1% grootste bomen bevatten 50% van alle biomassa

Dat meldt de BBC over het tropisch regenwoud in de Amazone. https://www.bbc.com/news/science-environment-32497537 . Maar grosso modo zal het voor onze streken ook gelden. In elk geval als we bomen de kans geven om oud te worden.

 

Wil je CO2 opslaan met je bos, dan is er dus een een alternatief voor het oogsten en verjongen van je bos: je kunt de bomen in je bos héél groot te laten worden.

Een aantal boomsoorten is daar in onze streken bijzonder geschikt voor: douglas en thuja (bekend als houtproductiesoorten) zijn twee soorten waaruit aan de westkust van de VS en Canada de massieve bossen met woudreuzen bestaan.

Bij de inheemse soorten moet je moeite doen om kandidaten te vinden. Eiken worden in gesloten bos meestal niet heel oud, beuken doen het iets beter maar zijn kwetsbaar voor verzwakking door schimmels. 

Twee thuja’s in Mount Baker-Snoqualmie National Forest. Foto: Lucas Cometto

Wat zeg jij?