Resistente paardenkastanje?

paardenkastanje.jpg

Dit blad is van een kastanjeboom vlakbij het huis van mijn ouders in Deventer. Het is een paardenkastanje: dat zie je aan het feit dat de bladeren in groepjes van vijf tot zeven aan één steeltje zitten.

De foto is van begin oktober en wat opvalt is dat de boom er nog goed bij staat, wat je in oktober van de meeste paardenkastanjes bepaald niet kunt zeggen.

Op de volgende foto zie je op de achtergrond een boom met veel bruin blad: dat is ook een paardenkastanje en deze verschijning is veel typischer. Een combinatie van een bloedingsziekte en de paardenkastanjemineermot zorgt ervoor dat deze bomen het de laatste decennia zwaar hebben.

paardenkastanje-ziek

Wat maakt nu dat deze ene boom er zo voorspoedig bij staat terwijl zijn grote buurman zo zwaar is aangetast? Het is immers onwaarschijnlijk dat de ene boom veel eerder geïnfecteerd is geraakt dan de ander.

Wellicht is het een rode i.p.v. een witte paardenkastanje: dan wordt hij in ieder geval niet lastig gevallen door de mineermot. Een aanwijzing hiervoor is te vinden in de plaats waar de bladeren het breedst zijn: bij de rode paardenkastanje is dat halverwege het blad en niet richting het uiteinde.

paardenkastanje-heel.jpg

Het blad lijkt nog het meest op dat van een Noord-Amerikaanse neef, de aesculus pavia ofwel red buckeye.

Wat zeg jij?